Setmana Santa i les processons

Enguany les celebracions de Setmana Santa començaran a principis d'abril i Catalunya s'omplirà de processons arreu com a recordatori d'un dels passatges més destacats de la religió catòlica

La Setmana Santa es viu intensament a les comarques gironines. A molts pobles se celebren festes molt viscudes pels veïns, totes elles d'origen religiós, i algunes convertides en Festes Patrimonials d'Interès Nacional per la seva rellevància cultural i històrica, com el Via Crucis Vivent de Sant Hilari Sacalm o la Processó de Verges.

Girona també es pot gaudir d'una celebració de la qual ja tenim notícies des de mitjans del segle XVIII. Per Dimecres Sant i Divendres Sant, els soldats romans anomenats Manaies desfilen solemnement colpejant a terra amb la llança, acompanyats per la música. L'origen llegendari d'aquesta tradició ens remet a la nit de la mort de Jesús, quan Ponç Pilat va enviar una guarnició de legionaris per comprovar si el Messies havia ressuscitat.

Una processó religiosa o professó és un passeig d'una icona sagrada per una vila o cap a un indret rellevant, com ara un santuari o ermita. El passeig permet la participació dels fidels. Actualment han perviscut amb diferent fortuna en diversos llocs del món. Si algunes són especialment conegudes, són les processons religioses a Espanya, molt habituals per Setmana Santa, encara que també fora d'ella.

En les processons de Setmana Santa participen diferents col·lectius agrupats en confraries o germandats religioses advocades sota el reconeixement eclesiàstic de penitencials. Així doncs, els confrares surten als carrers amb les seves germandats acompanyant el pas d'un Crist o una Mare de Déu adscrit a un passatge de la Passió de Jesús. Els integrants realitzen les estacions de penitència abillats amb túniques: són penitents natzarens.

A les nostres terres descansa una rica tradició en celebracions de caire religiós que prenen força durant aquestes dates. Recomanem tant a creients com a no creients assitir a contemplar-les per gaudir del seu ambient, història i bellesa.

 

Font: Patronat de Turisme Costa Brava

Imatge: DDG

Share it in: