D'on surt el Cul de la Lleona?

Molta gent coneix la tradició, però ben poca en coneix l'origen de la dita: "no pot ser veí de Girona qui no faci un petó al cul de la lleona".

 A la plaça Sant Fèlix de Girona és on s'enfila a una columna la mítica lleona a qui tothom vol besar el cul. Diuen que només amb aquest gest, la persona que li estampi els llavis garantirà la seva propera visita a la ciutat o el fet de quedar-s'hi a viure per sempre.

Segons diu la llegenda, al voltant del segle XII al carrer Calderers es trobava "L'Hostal de la Lleona". Com a reclam per a aquest establiment, encastada a la paret, hi havia una columna a la qual s'enfilava una lleona. Qualsevol que passés per allí podia tocar-li el cul sense cap dificultat, acció que ben aviat es va convertir en un costum.

Tant va arrelar aquest gest, que fins i tot als que visitaven la ciutat se'ls recomanava tocar-li el cul de manera que, si així ho feien, mai més abandonarien la ciutat o tornarien amb tota certesa. Amb el pas del temps, el costum va anar canviant quan, en lloc de tocar-li el cul, a algú se li va ocórrer besar-lo, el que es va convertir en la nova tendència al cap de poc.

Finalment, l'hostal va desaparèixer i la columna original es va desplaçar al Museu d'Art de Girona l'any 1985, de la que se'n va fer una còpia que es va situar als peus de l'escala de l'església de Sant Fèlix, un punt estratègic del Barri Vell de Girona.

Ara cal pujar una escala per acostar-se al darrere de l'animal que procura agafar-se fort per no caure de la columna de pedra. Així que ja coneixeu la història, i si no sou de Girona, aquesta és una bona forma de garantir la vostra propera visita.

 

Share it in: