Cavalcada de Reis

Durant la nit de Reis es celebra la tradicional cavalcada on els nens van a rebre els tres Reis Mags que arriben amb carrossa i repartint caramels per a tothom!

El proper dilluns dia 5 tindrà lloc la Cavalcada dels Reis Mags d'Orient de Girona, que a més per primer any serà retransmesa en directe per TV3.

Durant la nit de Reis (del 5 al 6 de gener) es celebra la tradicional cavalcada on els nens van a rebre els tres Reis Mags que arriben amb carrosses i cavalls repartint caramels i recollint les últimes les cartes.

 

Els Reis Mags d'Orient són, segons el Nou Testament, uns mags que guiats per un estel, van portar regals a Jesús. Aquests regals van ser or, encens i mirra. Melcior, Gaspar i Baltasar es consideren originaris d’Europa, Àsia i Àfrica respectivament.

  • Melcior, el rei blanc, té els cabells i la barba llargs i completament blancs, va vestit amb una túnica de color jacint i amb una capa taronja, és d’origen europeu, i va fer ofrena de l’or a Jesús. Tot i ser el més jove dels tres reis té l’aspecte més vell, ja que segons una llegenda el nen Jesús el castigà per fer mostra innecessària de la seva força i joventut.
  • Gaspar, el rei ros, és jove, bell, té la pell blanca i rosada, i els cabells castanys, com Melcior va vestit segons l’estil gòtic, llueix una túnica taronja i una capa vermella, és d’origen asiàtic, i va fer ofrena de l’encens a Jesús.
  • Baltasar, el rei negre, vesteix segons l’estil dels àrabs, porta una túnica vermella i una capa blanca, és d’origen africà, i la seva ofrena a Jesús va ser la mirra. En les icones antigues no apareix com a negre, ja que era sinònim de no cristià i no es concebia un mag infidel.

 

Els Reis Mags fan la seva arribada de formes diferents a cada població, si és a la costa arriben en vaixell (Barcelona, Tarragona, Roses, l’Escala…), si té aeroport poden arribar en helicòpter (el Prat de Llobregat i Reus), en altres indrets arriben per carretera, a peu o en tren (a Lleida van arribar-hi en TGV algun any).

La nit de Reis s’ha d’anar a dormir d’hora per deixar treballar més tranquil·lament als Reis, i cal que, perquè els Reis sàpiguen que en alguna casa hi ha nens, es deixi una sabatilla per cada nen al balcó.

Com que la nit és molt llarga, els Reis i els seus camells tindran set i gana, per això s’ha de deixar un platet amb aigua pels camells, i un plat amb torrons i una mica de cava pels reis, com a agraïment.

 

La curiositat

Alcoi se celebra la cavalcada més antiga de l’estat, i probablement del món, està documentada per primera vegada el 1866, però va ser el 1885 quan va adquirir les seves característiques definitòries. És molt vistosa i està reconeguda com a festa d’interès turístic nacional, els reis i els patges desfilen per la població, repartint els regals als infants directament, pujant a les cases pels balcons mitjançant escales de fusta.

 

A continuació us deixem el programa del recorregut de la cavalcada de Girona: 

Precavalcada A: 15.45h 
Precavalcada B: 15.45h 
Cavalcada de Reis: 18.00h 

Recorregut: Passeig del General Mendoza, carrer Ultònia, carrer Migdia, carrer Emili Grahit, carrer Balmes, carrer Joan Maragall, plaça Pompeu Fabra, Gran Via Jaume I, avinguda Sant Francesc, Plaça Catalunya, plaça Jacint Verdaguer, pujada Pont de Pedra i plaça del Vi. 

Pregó dels Reis: 19.30h a la plaça del Vi 

 

Organitza: Manaies de Girona

Foto: AraGirona

Share it in: