Enoturisme: Vins de l'Empordà Denominació d'Orígen

Fer enoturisme al Baix Empordà

Ets un amant de l'enoturisme i la gastronomia catalana? Descobreix les rutes i cellers Denominació d'Origen que amaga la nostra terra empordanesa i gaudeix d'una visita única amb Girorooms. 

enoturisme a girona

L'Empordà és ric en gastronomia i enologia. Més enllà de les seves meravelloses platges s'hi amaga una cultura i tradició actualment exportades a tot el mòn: els vins D.O. de l'Empordà.

La costa gironina de l'Empordà destaca per les seves platges però també per la seva cultura i gastronomia. Terra de castells i jaciments, programar una visita i descobrir la nostra gastronomia i vins empordanesos és un dels principals objectius turístics al llarg de l'any.

El paisatge del vi es deixa entreveure tot just arribar a Calonge: vinyes a tocar de les platges, masies i cases de pagès que preserven aquesta tradició i que cada vegada més reben l'anomenat enoturisme. Seguint les rutes habilitades per senderes i camins que envolten les vinyes es poden visitar els cellers. Durant la nostra visita al celler podrem doncs veure com es fa el vi, ens faltarà trobar només un indret on menjar.

Celler de Vall-Llobrega:

Can Sais

La masia de Can Sais està situada enmig d'una de les estretes valls que forma el massís de les Gavarres, encarada a sol naixent, al bell mig de la Costa Brava i a menys de 5 Km del mar, a Vall-llobrega, un dels municipis vitivinícoles per excel.lència del Baix Empordà.

Visites

Horari: cal concertar visita
Durada: 1 h i 30 min - 2 h
Capacitat: de 2 a 15 persones (amb reserva prèvia)
Contacte: 972 31 80 33 (Miquel Arenas)
Idiomes: català, castellà, anglès i francès
Preu: 10 € (tast de vins inclòs)
Altres serveis: per consultar

Cellers de Calonge:

Clos d'Agon

L'edifici de la bodega, dissenyat per l'arquitecte Chus Manzanares, es troba envoltat en una finca de 16 hectàrees de vinya, on s'hi conrea una àmplia varietat de raïms internacionals. Miguel Coronado, enòleg de Mas Gil, explica que la selecció d'aquestes varietats es va fer després d'un profund estudi de les condicions climàtiques i del terra. Tenen classificades 29 parcel·les diferents. Així, per exemple, destaca que un dels raïms que millor es comporten a aquestes terres és la Cabernet Franc.

Visites

Horari: cal concertar visita
Durada: 1-3 h
Capacitat: de 5 a 25 persones
Contacte: 630 59 19 59 (Miguel Coronado)
Idiomes: castellà i anglès
Preu: 15-40 € (tast de vins inclòs)
Altres serveis: agrobotiga

Castell de Calonge

Visites

Horari: cal concertar visita
Durada: 30 min
Capacitat: de 5 a 10 persones
Contacte: 658 97 35 58 (Lluís Puig)
Idiomes: català, castellà i francès
Preu: per consultar (tast de vins inclòs)

Celler Mas Eugèni

Visites

Horaires : de 9 h 00 à 13 h 00 et de 16 h 00 à 20 h 00 (sur rendez-vous)
Durée : 1 h 
Capacité : de 2 à 10 personnes
Langues : catalan, espagnol, anglais, français et allemand
Prix : 5 € (dégustation comprise)
Autres services : boutique de produits du terroir et visite du parc animalier (poules et chèvres)
Contact : cellermaseugeni@gmail.com (Martí)

 

Celler de Palamòs:

Bell-LLoc

Visites

Horari: cal concertar visita
Durada: 1 h
Capacitat: fins a 8 persones
Idiomes: català, castellà, francès i anglès
Preu: 12 € (tast de vins i olis inclòs)
Altres serveis: allotjament, esmorzars, pícnics, aperitius, casaments rurals, presentacions i concerts
Contacte: 972 31 62 03 / 646 26 62 19

 

Vinyes verdes vora el mar,
ara que el vent no remuga,
us feu més verdes i encar
teniu la fulla poruga,
vinyes verdes vora el mar.

 

Tradició vitícola del Baix Empordà

 

No hi ha cap mena de dubte que la cultura del vi i el coneixement del comerç del producte de la vinya arriba aCatalunya aproximadament al s. VI aC gràcies a la més important colònia grega del país, Empúries, ciutat que, passats els segles, donarà nom a tota la comarca de l'Empordà. Quatre segles més tard, ja hi ha constància arqueològica i documental que els vins dels territoris d'Emporiae i d'altres contrades de la Tarraconense són coneguts en els mercats interiors, en altres províncies de l'Imperi Romà i a la pròpia metròpoli.

Actualment aquesta zona allotja una producció total d’uns 63.959 hectolitres de vi, repartits de següent manera: Un 60% de vi rosat, un 17% de vi blanc, un 19% de vi negre, sent el % restant destinat a l’elaboració de vins dolços. 

Les varietats més utilitzades i recomanades pel Consell Regulador són la Garnatxa blanca i el Macabeu, tot i que es poden trobar moltes altres varietats, com la Garnatxa Negra, el Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Monastrell, Ull de Llebre, Sirà i Garnatxa peluda.

Share it in: