Excursió Castelló d'Empúries + Celler i Castell de Perelada (Excursió de mig dia)

Sortida des de Girona en direcció Castelló d'Empúries per conèixer l'antiga capital del comtat d'Empúries.  El nucli antic de Castelló d'Empúries forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. D'entre els edificis d'interès històric podrem veure: La Basílica de Santa María, el Palau dels comtes o Convent de Sant Domènec, la Llotja o Casa Comunal, la presó medieval i els seus  carrers i cases medievals.  

Desprès, sortirem en direcció Perelada, per visitar la seva ciutat medieval (amb entrada inclosa al Castell) declarada bé cultural d'interès nacional. És un castell esmentat ja al segle IX amb el nom de castell Toló, i que fou el centre del comtat de Perelada. Està situat dins del nucli urbà actual de la població de Peralada, però fora del recinte emmurallat de la vila medieval. 

Seguidament, ens adreçarem al Celler de Perelada, on farem una visita guiada per les vinyes, el celler i el seu museu, amb degustació inclosa.

Visitarem Castelló d'Empúries. Adquirí la condició de capital del Comtat d'Empúries esdevenint així l'autèntica capital medieval de l'Empordà durant els segles de més esplendor polític d'aquest comtat. Aquest, fou un dels més insurgents amb el poder reial i un dels darrers a unir-se a la Corona d'Aragó

El nucli històric de la vila de Castelló d'Empúries està situat al bell mig de l'actual nucli urbà de la població, delimitat pel traçat dels carrers del Portal de la Mercè, de la Muralla, del Mur, Cabra, Monturiol i el curs del rec del Molí.

El nucli s'articulà al voltant de l'església de Santa Maria i, en origen, estava emmurallat. 

Seguidament, ens adreçarem cap a Perelada, amb l'entrada inclosa al Castell. L'any 1599, el vescomte Francesc Jofre de Rocabertí va ser investit comte de Peralada per Felip III de Castella. 

Ha estat objecte de diverses reformes i ampliacions; la façana oriental és d'estil Renaixentista i a a la fi del segle XIX fou novament ampliat, sota la direcció de l'arquitecte francès Grant. El palau fou adquirit el 1923 per Miquel Mateu i Pla, que hi aplegà una notable col·lecció d'art (vidres, ceràmica, pintura, llibres, manuscrits) i patrocinà l'edició de llibres erudits Biblioteca de Peralada. Avui, la propietat segueix en mans de la família Mateu i no es pot visitar en la seva totalitat. No obstant això, en una part del castell es troba el casino, i els jardins, on té lloc el famós Festival Internacional de Música de Perelada. També hi ha el Museu, que ocupa el veí convent del Carme, pertanyent actualment a la mateixa propietat que el castell.

 Finalitzarem la nostra sortida amb la visita al Celler, situat a pocs metres del Castell. La cultura del vi a Perelada està documentada ja des de l'Edat Mitjana.

Amb la visita al celler podrem conèixer tots els secrets de l'elaboració del vi. Des de les vinyes de Malaveïna, una de les cinc finques que Castell Perelada té a l'Empordà, fins la sala amb 5500 barriques o la històrica cava del Gran Claustre, on s'elabora vi des de l'Edat Mitjana, tal i com ho demostren diferents documents de l'época, conservats a la seva biblioteca. 

  • Inclou: Transport anada/tornada des de Girona. Guía durant tot el viatge. Entrades incloses al Castell de Perelada i Celler, amb degustació inclosa.
  • Durada: 5h (Sortida de Girona a les 09:00h aprox. i arribada cap a les 14h).
  • Preu a partir de: 57,00€ */**

 

  * Consultar suplements/descomptes segons numero de participants

** Sortida garantida sota un mínim d'assistència

Share it in: