El Call Jueu de Girona

El Call Jueu de Girona és un dels espais més emblemàtics de la ciutat, format per un laberint de carrerons i de patis que desprenen els ecos de temps remots i tenebrosos alhora que de gran progrés intel.lectual.

Una mica d'història...

El Call de Girona és un dels barris jueus més ben conservats d'arreu del món i una mostra evident de la importància que va tenir la cultura jueva a Girona. Esdevé un espai magnífic per passejar i deixar-se impregnar de l'essència medieval de la ciutat i de les seves traçes d'història, petites botigues i restaurants.

Especialment en el segle XIII, el barri jueu estava emplaçat en l’actual carrer de la Força. El carrer Claveria servia de límit del barri jueu per la part Est. Per la part Nord del barri hi havia un carrer ample, que s’anomenava de la Ruca, i de la Claveria baixava un carreró fins la Sinagoga, la qual estava enclavada en la part posterior de les primeres cases del costat dret del carrer de Sant Llorenç.

Aquest barri ha estat saquejat i atacat nombroses vegades al llarg de la història, fruit de la persecució recurrent cap als seus habitants no cristians. Van ser importants els atacs del Call realitzats en el 1278, durant el regnat de Pere el Gran. Aquest va reprendre llavors els Jurats de Girona per no haver-ho evitat.

 Pati de la casa museu call girona

Si us interessa la història del Call i voleu saber-ne més, us recomanem la visita al Museu d'Història dels Jueus.

Entre la violència desfermada contra els jueus gironins, sobresurt la que van tenir lloc el Divendres Sant de l’any 1288, en la que Jaume I va haver d’armar-se amb la seva gent per defensar-los.

Els jueus de les diverses localitats de Catalunya on hi havia Aljama pagaven importants quantitats d’impostos, tant als reis com als Jurats. Els jueus de Girona, l’any 1282, pagaven l’impost anomenat “cenes reials”, la crescuda quantitat de 500 sous barcelonesos, quantitat igual que pagaven els jueus del Call de Barcelona.

Un altre atac que va tenir importància va ser en l’any 1285, mentre Girona es preparava per lluitar contra el Rei de França, Felip “l’Atrevit”. Sembla ser que aquesta vegada van ser els almogàvers concentrats en aquesta ciutat per a la seva defensa els que van saquejar el barri jueu; en els anys 1348 i 1391, no tan sols va ser saquejat el Call sinó també incendiat i destruït parcialment. En aquesta ocasió, els jueus van haver de buscar protecció a la Torre Gironella.

L’Aljama gironina es va distingir per les seves riqueses i especialment per les seves aportacions a la cultura hebraica. Aquesta Aljama es va convertir a la mort del savi rabí cordovès del segle XII, Maimònides, en una llar de cultura hebraica ortodoxa i en un centre d’on irradià durant molt temps el moviment de la Càbala. 

Font: Ciutatdegirona.info

Foto: Panoramio

Activitats organitzades a l'estiu al Call de Girona a l'estiu:

 

Durant l'estiu el Call organitza activitats culturals i musicals per totes les edats, consulteu el calendari per trobar-hi el vostre dia! Desitgem que aquesta programació faci les delícies de grans i petit, i no oblideu reservar el vostre apartament al Barri Vell amb Girorooms!

 

 

Share it in: