Una mirada al passat a Girona: "El tió de Nadal"

Fem una petita mirada al passat i analitzem com es vivia abans la tradició del tió de Nadal en les llars catalanes.

Aquesta nit és la nit de Nadal, i moltes famílies segueixen la tradició d'aquest dia per començar a preparar el Nadal. A gairebé totes les llars de Catalunya la tradició del tió no pot faltar, on els petits piquen a cops de bastó un tronc que "caga"regals.

Però com tota tradició ha anat evolucionant i adaptant-se als temps actuals. Per això fem una petita mirada al passat i analitzem com es vivia abans la tradició en les llars catalanes.

El Tió del passat i el present:

El que no canvia és que el Tió és una soca o un tronc que dies abans de la nit de Nadal els més petits s'encarregaven d'atipar de menjar. El que canvia en comparació amb l'actualitat, és el tipus de menjar, abans se li donava fulles de col i trossos petits de pa i també paper per si es necessitava per embolicar. A més, perquè no es refredés se li acostava una brasa de foc posada en un plat de cendra.

Una vegada després del sopar el portaven al menjador o a la cuina, on el més vell de la família acostumaven a batejar-lo amb una mica de vi blanc, després de col·locar-lo una mica inclinat al sòl per un dels seus extrem, es tapava amb una manta o drap.

Després la mainada anava a resar unes oracions prèvies davant la imatge del sant familiar, que es trobava generalment damunt d’una calaixera del dormitori i posteriorment agafaven uns pals i començaven a picar a sobre del tronc acompanyats d’una cançó.

Un cop ben picat aixecaven el drap que cobria el Tió apareixent neules, fruites, i varies llaminadures i també vi blanc.

Actualment la tradició no ha canviat gaire, però hi han hagut uns petits canvis com podeu observar, com els tipus de regal. Abans eren molts més simples que ara, i tothom per poc que fos es conformava amb el que tenia.

Que passeu un bona nit de Nadal i que el Tió us "caguin" moltes coses!

 

BON NADAL !!!

Share it in: