Llegenda de Sant Narcís i les mosques

Un símbol destacat de la ciutat de Girona és una mosca, però realment saps el què significa i perquè una mosca?

"Una mosca, el símbol de la ciutat de Girona"

Doncs aquesta mosca prové d'una llegenda tradicional molt arrelada a la ciutat en què es relaciona el patró d'aquesta, Sant Narcís amb aquest insecte tan comú.

Tot comença l'any 1285, Girona estava envoltada per tropes franceses i un grup d'assetjadors va accedir a la església de Sant Feliu, abans ubicada fora de la muralla. Els assetjadors van obrir la tomba de Sant Narcís i de dins seu en van sortir unes mosques grosses que van anar directe als soldats francesos i els van començar a picar fins a provocar la mort d'una bona part d'aquests i també dels seus cavalls.

Pels Gironins això va esdevenir un miracle que va servir perquè les tropes franceses s'arrepleguessin i deixessin la ciutat.

Des de les hores, cada vegada que succeïa un conflicte bèl·lic els ciutadans invocaven a Sant Narcís i les seves mosques amb l'esperança que els ajudessin, però no sempre aquest desig s'arriba a fer realitat.

Aquesta llegenda sempre té més força ara que se celebra la Fira de Girona i que inclou el dia festiu de St.Narcís. Així que és una bona oportunitat per fer una visita a Girona i descobrir l'essència de la llegenda entre els seus carrers, monuments i com a valor afegit la màgia de la Fira de Girona i olor de tardor en l'ambient.

Ara cada vegada que veieu una mosca la podreu relacionar amb Girona i el seu patró. Uns dels símbols que viuran dins del cor de cada un dels gironins per sempre. 

Share it in: