Besalú és un poble que enamora. La seva història no deixa a ningú indiferent i és que de ponts com el de Besalú pocs en queden!

A només 15 minuts de Girona ens trobem aquest fantàstic poblet, visita obligada pels amants del patrimoni arquitectònic i història però també per passar una tarda agradable i perque no, remullar els peus al riu.

Al segle VIII Besalú passa a dependre del comtat de Girona, esdevinguent independent temps després de la ma de Guifré el Pelós. Esdevé llavors un dels comptats més importants del territori de domini carolingi arribant fins a Camprodon, Banyoles o Figueres. El seu omnipotent castell data d'aquella època, com també la Canònica de Santa Maria.

Sinagoga de Besalú - foto de FerranNogués

A mig camí entre plana i muntanya l'importància cabdal del poble s'estenia també a nivell comercial. El mercat de la vila de Besalú ja existia al segle XI! I seguiria essent dels més importants durant segles, motiu pel qual els ingressos i manufactura de la vil.la creixerien també.

Entre els seus comtes més destacats d'aquest període independent hi trobem Bernat I Tallaferro, que consolidà el territori comtal heretat d'Oliva Cabreta a nivell geogràfic i augmentà el poder religiós: ell fou el portador de la Vera Creu i promotor del Bisbat de Besalú l’any 1017. En destaquem Bernat III amb qui Besalú passà a formar part de la Casa de Barcelona.

Durant l'Edat MItjana s'hi construirien, degut a la seva puixança econòmica, el pont, el micvé o banys jueus, l’església del Monestir de Sant Pere, Sant Julià (antic hospital de peregrins), la Casa Cornellà, l’església de Sant Vicenç i la Sala gòtica del Palau de la Cúria reial. 

L'importància monumental de Besalú ve donada fonamentalment pel seu gran valor de conjunt, testimoni d'una època i nexe d'unió de diferents religions. Una vil.la de visita fàcil i tranquila, de carrerons estrets i pendents de carreus inacabables, de capvespres i postes de sol mirant el riu des del seu increïble pont.

Share it in: